Dekupázs

Leginkább szalvétát használnak, innen is ered a magyar megfelelője, a szalvétatechnika elnevezés. Viszont nemcsak szalvétával működik a dekupázs, hanem sima papírral és a rizspapírral szintén.

Bármilyen felületen lehet alkalmazni, üvegen, porcelánon, fémen, fán, kartonon, műanyagon. Itt a lényeges rész az alapozás. A díszítendő felületet alaposan meg kell tisztítani és alapozófestékkel egyenletesen lefesteni. A teljes száradás után, amit kötelezően meg kell várni, jöhet maga a dekupázs technika alkalmazása.

Ha szalvéta kerül a díszítendő tárgyra, akkor a kiválasztott szalvéta legfelső rétegét kell eltávolítani. Ezt a leheletvékony réteg olyan módon rögzül a dekupázs technikához készült ragasztóval, hogy szinte összeolvad a háttérrel. A teljes száradás után matt vagy fényes lakkal át kell kenni, így válik tartósabbá a felület.

A rizspapír csak egyetlen réteg, így csak ki kell vágni vagy tépni a kívánt mintát, amit a ragasztóval kell rögzíteni és szintén lezárni lakkal.

A hagyományos papírnál kell egy kis csavar, mert ez valamivel vastagabb és merevebb. Hogy ne legyen gyűrött a minta a díszítendő felületen, ezért a kivágott motívumot be kell áztatni egy kicsit vízbe, letörölni a felesleget. Így meglágyul a papír és könnyedén, gyűrődésektől mentesen lehet rögzíteni a különféle felületeken, amit végül le kell zárni lakkal.  

Galéria

Mobirise Website Builder
Mobirise Website Builder
Mobirise Website Builder
Mobirise Website Builder
Mobirise Website Builder
Mobirise Website Builder

Kövess a Facebookon!

© Copyright 2023 | All rights reserved @nairof
 Általános Szerződési Feltételek

Made with ‌

No Code Website Builder