Szent Miklós püspök- a 14 segítő szent egyike

A 350 körül meghalt püspökről, pontos és hiteles források nincsenek, amit tudományosan alá lehetne támasztani. Alakját a leghitelesebben a 13. századi Legenda Aurea adja vissza. Ez a legenda elbeszél egy története, miszerint a szomszédságában élő család a szegénység miatt, a szülők a lányaikat nyilvános házba akarták adni. Miklós ezt nem engedhette és éjjel egy erszény pénzt dobott a család udvarára, amiből tisztességesen férjhez tudták adni a nagyobbik lányt. Ugyanez történt a másik két lánnyal is.

Szent Miklós püspök

Rengeteg ilyen elbeszélés él, amiben Szent Miklós püspök segítő kezet nyújtott, így az „égből érkező” segítség pedig a mai napig fennmaradt a köré szőtt történetekben.

Napjainkban megkapta a „Mikulás és Télapó” beceneveket, aki a jó és szófogadó gyermekeket bőségesen megjutalmazza december 6-án, vagy azt megelőző este.

Ebben pedig semmi rossz nincs, hiszen amíg ezt a segítő szentet a gyermekek ilyen mérhetetlenül szeretnek és várnak, addig biztosak lehetünk a gyermeki szív ártatlanságában.  Szent Miklós püspök pedig biztosan nem bánja, ha néha Mikulásnak vagy éppen Télapónak becézik és továbbra is küldi ajándékait az égből, olykor rénszarvasok által húzott szánon, máskor a kéményen becsúszva, esetleg a szülőkön keresztül, vagy éppen a szívnek fontos óhaját teljesítve.

Mikulás

A gyermekek pedig higgyék minél tovább, hogy a jó cselekedetekért mindenképp jutalom várható.

Idén, mindenkihez érkezzen teli puttonnyal az ősz hajú, fehér szakállas, jóságos Mikulás!