Szent Kereszt Felmagasztalásának Ünnepe

Szeptember 14-én ünnepeljük azt a magasztos napot, amikor a kereszt van a középpontban, amikor felnézünk rá és tudatosan mélyebb értelmet nyer a keresztvetés is.

A keresztény ember életében mindig és mindenhol jelen van a kereszt, legyen szó az otthonról, a közösségről, templomról.

Nem szabad, hogy csak egy üres jelkép legyen, ami esztétikus kivitelezésben jelenik meg különféle helyeken, hanem a mélységét és jelentését kell szemlélni.

Kereszt az udvaron

Az ünnep eredete visszanyúlik Jeruzsálembe, Nagy Konstantin császár idejére, amikor az édesanyja, Szent Ilona felkutatta a keresztényüldözések során eltűnt Szent Keresztet.

A legenda úgy tartja, hogy Szent Ilona úgy bizonyosodott meg a valódiságáról, hogy hozzáérintette egy beteghez, aki azonnal meggyógyult. Azon a helyen Nagy Konstantin császár templomot építtetett, amit szept.14-én szenteltek fel és ünnepélyesen felmutatták a Szent Keresztet. Innen ered a neve is az ünnepnek.

A Szent Keresztet a perzsák elrabolták, de Herakleiosz császárnak sikerült visszaszereznie 628-ban és visszavitte a helyére, nem is akárhogy. Mezítláb és szegényes öltözetbe bújva a vállán cipelve.

A világnak nincs olyan pontja, ahol ne lenne egy darabka ebből a szent ereklyéből. Számos templom is épült a Szent Kereszt tiszteletére.

Ezen a napon minden szem a keresztre kell szegeződjön és nemcsak a szenvedés tárgyát kell látni benne, hanem a megváltás misztériumát is. A kereszt Jézus jele, hiszen ezáltal aratott diadalmas győzelmet a sátán felett.

Ne csak egy medál legyen a nyakláncokon és ne csak dekorációs tárgy a szoba falán, hanem az a jelkép, amire ha rátekintünk, mindig tudatosítsuk magunkban, hogy Jézus végtelen szeretetből mit tett az emberekért!