Krasznacégény: pici közösség óriási templomszeretettel

Aprócska település egy félreeső helyen, csendes környezetben, békés emberekkel. Talán így lehetne jellemezni a Királydaróctól csupán 2 km távolságra lévő Krasznacégényt, ahol a település virágkorában 3 templomot (róm. kat., ref., ort.) is megtöltöttek.

Krasznacégényi róm. kat. templom

Napjainkban már nagyon kevesen élnek ebben az idilli környezetben lévő faluban. Viszont, a helybéliek szemlélete, elvei megmaradtak.

Ezt nagyszerűen bizonyítja a mai napon bemutatott szentmise is, ugyanis 17 személy vett részt, úgy is fogalmazhatnánk, hogy túlteljesítettek. Itt mutatkozik meg az a ragaszkodás, amit a templom iránt éreznek és nem halványul akkor sem, ha már nagyon kevesen élnek a településen.

Krasznacégény

A megpróbáltatások, a tilalmak, amit a jelenlegi járvány hozott, egyáltalán nem okozott semmilyen törést a helyiekben a templomuk iránt. Sőt! Felemelő érzés látni és tapasztalni, hogy ez a ragaszkodás mennyire erős, ez az erő pedig a hitükből táplálkozik.

Ugyanez az erős hit volt tapasztalható akkor is, amikor 71 évvel ezelőtt elkezdték a település róm. kat. templomát építeni. Közös erővel, közös akarattal, példaértékű lelkesedéssel veselkedtek neki az építésnek, aminek a 70 éves évfordulóját, 2019-ben ünnepélyes keretek között ünnepelték meg. Ennek emlékére egy táblát is elhelyeztek, amit Böcskei László püspök úr a volt és jelenlegi papok, és a hívek jelenlétében áldott meg.

Jubileumi emléktábla

Ez a ragaszkodás és elkötelezettség nemcsak példaértékű kell legyen, hanem követendő példa, hogy minél több templom ilyen mély hittel rendelkező emberekkel teljen meg!