Hatósági rendelet a járvány idejére-ami az egyházat érinti

Nehéz és megpróbáltatásokkal teli időszakot élünk és csak reménykedni lehet, hogy ez az állapot minél hamarabb véget fog érni.

Óriási büntetés az emberiségnek, amikor tiltva van a fizikai közeledés mindenféle formája, hiszen sem az örömet, sem a bánatot nem tudja megosztani.

Ne feledjük, a templom csak fizikailag nem látogatható, de az Oltáriszentségben jelen lévő Jézusnak továbbra is gondja van ránk, ezért a templomot vigyünk most haza az otthonainkba!

Királydaróci római katolikus templom

A szakemberek szerint, az egyik legjobb védekezésnek a szociális távolságtartás számít, persze a higiénia mellett. Ezt a korlátozást kénytelenek vagyunk betartani, akármennyire is háborog a lelkünk a közösségek közelsége után.

A szentmisére vonatkozó szabályozások:

  • a 1,5-2 m távolság
  • maszk viselése
  • az Oltáriszentség vétele kézzel
  • a békejobb nyújtásának elhagyása
  • bármilyen betegség tüneteivel rendelkező személy maradjon otthon

Nemcsak a szentmisére vonatkozóan vannak korlátozások, hanem például a temetéseken is. Ugyanis az elhunyt személy szűk családja vehet részt, ami csupán 15 SZEMÉLYT + A PLÉBÁNOS.

Igaz, hogy méltatlan és még nagyobb szomorúságot tud ez a korlátozás okozni, de be kell tartani, mindenféle kiskapu nélkül. Nemcsak a büntetés elkerülése miatt, nemcsak a fertőzés veszélye miatt, de azért is, hogy ne okozzunk kellemetlenséget egymásnak azzal, hogy valakit csak azért kell elküldeni, mert nem tartja be a hatóságok által előírt rendelkezéseket.

Igen, akad példa, hogy a templomban előfordult helyenként szentmise és felmerült a kérdés, hogy tartsuk bent, de a hatóság szabályai továbbra is világosak, nem kockáztatjuk, ezért csak kinti szentmisét tartunk a napokban is.

Nagyon nehéz, ezt nem vitatja senki. Reménykedni kell, hogy hamar véget fog érni ez az időszak, de addig ezeket a nehézségeket viseljük alázattal, kitartással, imával!

Amikor csak lehet, a szabadtéri szentmisén vegyünk részt, ha pedig erre nincs lehetőség, akkor számtalan online felület sugározza élőben a szentmisét, aminek az értéke nem vész el, aki áhítatos lelkülettel vesz részt rajta, de a TV is közvetít. Tehát, lehetőség van, csak ki kell használni okosan, türelmesen, az előírt rendeleteket betartva.

Adja Isten, hogy hamarosan már a templomok falain belül is részt vehessünk a szentmisén és elfeledjük ezt a megpróbáltatásokkal teli hónapokat!