Nagycsütörtök-amikor a harangok Rómába mentek

Nagyhét megérkezése azt mutatja, hogy már csak egy nagyon kicsit kell várni az embernek, hogy a legnagyobb csodát megünnepelhesse. A legnagyobb csoda pedig Jézus feltámadása, amivel győzelmet aratott a halál felett, megváltva az embereket, közötte minket is.

Az ünnepélyes bevonulást követően, a szentmise keretén belül, Husztig Róbert plébános Jézus példáját követve, a férfiaknak megmosta a lábát. Ez a szimbolikus cselekedett pedig rávilágít arra, hogy minden ember egyforma és mindenki egyformán kell szolgálja Istent és embertársait.

Nagycsütörtök

Ez a cselekedett arra is rámutat, hogy az alázat és a szolgálatkészség mennyire mély jelentőséggel bír a keresztények életében. Természetesen nemcsak a külső tisztaságra kell összepontosítani, hanem a lélek makulátlan mivoltára is. Vagyis nagyböjt idején úgy kell felkészülni a legnagyobb  csoda átélésére, hogy a test mellett a lelket is megtisztítjuk minden szennytől, bűntől, vétektől.

A harangok pedig elhallgattak és mindaddig csendben várakoznak, amíg elérkezik a diadal pillanata és a bűneinkért kereszthalált elszenvedett Jézus legyőzi a sötétséget és a feltámadással megmenti az emberiséget.

Nagycsütörtöki oltárfosztás

Az oltárfosztást követően mindenki vigye haza az Utolsó Vacsora emlékére bemutatott szentmise kegyelmét és mély áhítattal készüljön Húsvétvasárnapra!